Wat is kindervuurwerk en hoe steek je het veilig af?

Veel kinderen vinden het geweldig om vuurwerk af te steken. Er komt echter veel kijken bij veilig vuurwerk afsteken, aangezien je natuurlijk wilt dat je kinderen zoveel mogelijk kunnen genieten zonder nare consequenties. In de tekst die hieronder volgt kom je te weten wat kindervuurwerk precies is en hoe je kindervuurwerk veilig af kunt steken.

Wat is kindervuurwerk?

Kindervuurwerk, ook wel categorie 1 vuurwerk of F1 vuurwerk genoemd, is vuurwerk dat geschikt is om heel het jaar door af te steken. Categorie 1 vuurwerk kan in diverse categorieën worden onderverdeeld, namelijk van licht tot zwaar. Zwaar vuurwerk wordt zelfs als illegaal beschouwd in Nederland. Dat kindervuurwerk legaal is, betekent dat je het bij een gespecialiseerde vuurwerkhandel, de supermarkt of drogisterij kunt kopen. Om kindervuurwerk te mogen kopen dien je echter minimaal 12 jaar oud te zijn. Enkele welbekende voorbeelden van kindervuurwerk zijn verjaardagstaartfonteintjes, fakkeltjes, grondtollen, knalerwten, knetterballen en sterretjes. Je kunt vuurwerk voor kinderen op Vuurwerkland.nl kopen.

Het gevaar van kindervuurwerk

Hoewel kindervuurwerk meestal als minder gevaarlijk wordt beschouwd, kunnen er nog steeds risico’s zijn. Kinderen kunnen zich bezeren op moment dat ze het vuurwerk verkoop verkeerde manier hanteren of als ze niet de juiste veiligheidsmaatregelen volgen. Er bestaat ook het risico dat kinderen nieuwsgierig worden en proberen om ander vuurwerk te verkennen dat niet geschikt is voor hun leeftijd. Hou je kinderen daarom altijd onder toezicht en zorg ervoor dat ze alleen vuurwerk afsteken dat specifiek voor hun leeftijd geschikt is.

Tips kindervuurwerk afsteken

Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het afsteken van kindervuurwerk een leuke en veilige ervaring is voor je kinderen. Onthoud altijd dat veiligheid voorop staat en dat het belangrijk is om verantwoordelijk om te gaan met vuurwerk. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt gebruiken om veilig kindervuurwerk af te steken:

Kies geschikt kindervuurwerk dat speciaal ontworpen is voor kinderen, zoals categorie 1.

Volg de instructies op de verpakking van het vuurwerk nauwkeurig en strikt op en zorg ervoor dat je kinderen begrijpen hoe ze het vuurwerk moeten gebruiken. 

Neem de juiste veiligheidsmaatregelen en blijf altijd toezicht houden op je kinderen. Laat kinderen nooit alleen vuurwerk afsteken zonder dat er een volwassene aanwezig is.

Gebruik de juiste hulpmiddelen, waaronder een aansteeklont of een veiligheidsbril. Zo voorkom je nare ongelukken tijdens het afsteken van vuurwerk.