Treintafel inspiratie voor kinderen

treinen speelgoed

In dit digitale tijdperk is écht spelen aan het uitsterven. Op jonge leeftijd zien kinderen hun iPad of mobiele telefoon als beste vriend. En dat is jammer, want zo ontwikkelen kinderen zich op een hele andere manier dan vroeger. De fantasie kan zich namelijk minder goed ontwikkelen als er alleen maar met een tablet wordt gespeeld. Ook leren kinderen door het vele spelen met een tablet niet zo goed hoe het is om in real life met leeftijdsgenoten te zijn.

Speeltafel

Toch bestaat het speelgoed waar u vroeger groot mee bent geworden nog steeds. Sterker nog, er zijn nieuwe mogelijkheden met het klassieke speelgoed. Een mooi voorbeeld hiervan is de speeltafel. Waar wij vroeger op onze knietjes op de vloer aan het legoën waren bestaan er tegenwoordig speciale Lego speeltafels. Zo kunnen uw kinderen met hetzelfde soort speelgoed spelen als dat wij vroeger deden, maar dan zonder dat zij hun knieën of rug bezeren.

De mogelijkheden van een speeltafel

Het concept van een normale kinderspeeltafel is vrij eenvoudig. Het is een namelijk een ‘gewone tafel’ waaraan uw kind kan spelen. Er bestaan echter ook variaties op de ‘normale speeltafel’. Zo bestaan er speciale Lego speeltafels, speeltafels waarop een Lego bouwplaat is bevestigd en kralentafels, tafels waarop kralenframes zijn bevestigd. 

Omdat de speeltafel bijna elk speeldoel kan dienen is het dus zeker een toevoeging voor de kinderspeelhoek of wachtkamer.

Treintafel

Het mooiste speeltafelconcept vind ik zelf de treintafel. Als u een treintafel in huis heeft staan kan uw kind rustig de treinbaan in elkaar zetten zonder dat het aan het eind van de middag moet worden afgebroken. Het staat namelijk op een speeltafel en zodoende kunt u er bijvoorbeeld alsnog stofzuigen. Een treintafel kopen is dus erg ruimtebesparend.

Een treintafel wordt meestal compleet geleverd, dus met rails, treinen, tunnels en diverse decoraties in de vorm van bomen, huizen etc. Door een complete treintafel aan te schaffen kunt u uzelf veel moeite besparen. U hoeft namelijk niet meer op zoek naar trein-gerelateerd speelmateriaal.

Voordelen van het spelen met treinen

Door het spelen met treinen kan uw kind diverse vaardigheden ontwikkelen:

Bouwen

Door het onderdelen aan elkaar klikken leren kinderen te bouwen

Inzicht

Door het in elkaar zetten van, voor kinderen, ingewikkelde treinsystemen ontwikkelen ze hun inzicht.

Samenwerken

Mocht uw kind samen met andere vriendjes spelen aan een treintafel, dan leren ze samenwerken.

Fantasie

Kinderen kunnen met rails alle mogelijke treinsporen aanleggen die ze willen. Hierdoor kunnen ze hun fantasie ontwikkelen. Bovendien is een eenmaal aangelegde treinbaan ideaal voor een rollenspel, ook dat prikkelt de fantasie van uw kind.

Toegankelijk

Een speeltafel is erg toegankelijk voor kinderen. Ze kunnen namelijk eenvoudig aanschuiven als ze willen beginnen met spelen.

Afgebakend

Doordat er bijvoorbeeld maar maximaal vier stoelen om een speeltafel kunnen worden geplaatst wordt het voor kinderen niet snel te druk. Vol is namelijk gewoon vol.

Het grootste voordeel van spelen met treinen

Voor mij het grootste voordeel van spelen met treinen het niet spelen met een tablet of mobiele telefoon. En in het verlengde daarvan liggen de daarnet benoemde voordelen.